fbpx




Home > URODA > Olej marula – jakie ma zastosowanie w branży kosmetycznej?

Olej marula – jakie ma zastosowanie w branży kosmetycznej?

Naturalne składniki w kosmetykach to najlepsza droga do utrzymania pięknej i młodej skóry. Rozmaitość substancji sprawia, że każdy typ preparatu może być złożony wyłącznie z owoców naszej planety. Jakie oleje są stosowane w kosmetykach?

 

Czy koncerny dostrzegają potrzeby klientów?

Wytwarzanie preparatów ekologicznych, bazujących wyłącznie na naturalnych składnikach jest efektem potrzeb klientów. Klienci znacznie bardziej cenią sobie produkty, które nie uczulają i są pozbawione sztucznych dodatków. Takie środki zazwyczaj nie pomagają skórze, a jeszcze pogarszają jej stan. Korzystanie z naturalnych kosmetyków pobudza naszą cerę do działania. Substancje odżywcze wnikają w głąb skóry, dzięki czemu regenerują ją i przywracają jej młodzieńczą jędrność i blask. W uzyskaniu takiego efektu pomagają chociażby oleje naturalne. Poniżej przyjrzymy się właściwościom kilku z nich.

 

Kiedy stosujemy olej arganowy?

Substancja ta przydaje się do pielęgnacji skóry twarzy, dłoni, czy paznokci. Olej arganowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów. Ma jasnożółty kolor oraz zapach właściwy dla orzechów arganowych. Jego popularność wynika z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Silne właściwości antyoksydacyjne to zasługa witaminy E oraz związków fenolowych. Olej arganowy wchłania się praktycznie od razu po aplikacji, więc jest idealny do kosmetyków. Poza tym przyspiesza gojenie i łagodzi wszelkie stany zapalne. Może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Specjaliści polecają go szczególnie do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i podrażnionej. Regularne stosowanie preparatów z olejem arganowym poprawia nawilżenie skóry, jej elastyczność, a także zwalcza wolne rodniki.

 

W jakich kosmetykach znajdziemy olej jojoba i tamanu?

Pierwszy z nich ma postać płynnego wosku o jasnożółtym kolorze. To jeden z lżejszych olejów, który wchłania się dość szybko i ma aksamitne wykończenie. Olej jojoba jest łatwo przyswajany przez skórę, a woskowe estry chronią ją przed utratą wody. Polecany jest zarówno osobom z cerą suchą i wrażliwą, jak i tłustą ze skłonnością do trądziku. Olej jojoba zawiera też naturalny filr przeciwsłoneczny, co przyda się w okresie letnim. Olej tamanu natomiast wytwarza się z drzewa rosnącego w lasach Azji, Afryki oraz Oceanii. Owoce tej rośliny są wielkości moreli. Olej zaś uzyskuje się z pestek owoców tamanu. Stosowany w kosmetykach przyspiesza gojenie się ran oraz zapobiega łuszczeniu się skóry.

 

Jakie właściwości posiada olej marula?

Olej marula uzyskuje się z owoców drzewa, które rośnie w Południowej Afryce. Tamtejsi mieszkańcy tłoczą go ręcznie z pestek maruli i wykorzystują do pielęgnacji skóry. Wyglądem i zapachem przypomina olej arganowy, jednak jest od niego przyjemniejszy. Olej marula zawiera wiele składników odżywczych. Przede wszystkim jest to witamina C oraz E, a także flawonoidy. Sprawdź tutaj, co jeszcze warto wiedzieć na jego temat http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Olej marula stosuje się podczas zabiegów kosmetycznych. Ma on bowiem właściwości łagodzące i przyspiesza gojenie.

Redakcja

Specjaliści ds. Copywritingu. Chętnie dzielimy się wiedzą dotyczącą sfery kobiecej od zdrowia, urody, mody po życie rodzinne i miłość. Tworzymy unikalne treści, które zainteresują każdego czytelnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *