fbpx
PORTALE PARTNERÓW
Home > KUCHNIA > Japońskie jedzenie – co warto o nim wiedzieć?

Japońskie jedzenie – co warto o nim wiedzieć?

Kuchnia japońska należy do jednej z najbardziej popularnych w naszym kraju. Wielu z nas słyszało chociażby o ramenie czy sushi. Co warto wiedzieć na temat potraw przygotowywanych przez japońskich mistrzów kuchni?

 

Kuchnia japońska, czyli jaka?

Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, to kuchnia ta jest z pewnością dla nas. Japończycy odżywiają się bowiem bardzo zdrowo. W ich posiłkach dominują warzywa, świeże ryby oraz owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy słyną z długowieczności oraz szczupłej sylwetki. Podstawą ich dań jest bowiem ryż i soja. Znajdziemy je w takich daniach jak tofu, sushi, czy pasta miso. Jakich potraw warto skosztować?

 

Czym jest sushi?

Nie ma chyba w naszym kraju człowieka, który nie słyszałby o sushi. Jego historia jest bardzo ciekawa. Pierwotnie sushi służyło do konserwacji ryb i owoców morza.  Mięso obsypywano ryżem i zakopywano głęboko w ziemi, gdzie mogło przeleżeć nawet kilka miesięcy. Za współczesną wersję sushi odpowiada Hanaya Yohei, który podawał gotowany ryż zaprawiany octem ryżowym mieszkańcom Tokio. Chciał bowiem, by mogli coś zjeść pomiędzy jednym spotkaniem a drugim. Dziś możemy uznać, że misja zakończyła się powodzeniem, a jego danie znane jest na całym świecie i przybiera rozmaite warianty. Jedną z ich odmian jest chirashi. Podaje się ją w drewnianej miseczce wypełnionej ryżem i ułożonymi na nim owocami morza, grzybami shiitake, krewetkami, czy tofu. Chirashi występuje pod dwiema postaciami. Składniki mogą bowiem być ułożone na ryżu, lub wymieszane z nim. Co ciekawe, w różnych regionach znajdziemy wersje z ulubionymi lokalnymi dodatkami, a nawet z owocami.

 

Japońskie jedzenie – ramen

Ramen to jeden z hitów ostatnich lat w naszym kraju. Japończycy uwielbiają go, dlatego nie ma jednej definicji tego dania. Pewne są zaledwie dwa składniki – bulion oraz makaron. Reszta jest inwencją twórczą kucharza. Japończycy jedzą ramen klarowny, podobny do naszego rosołu, ale lubią też bardziej zawiesiste, gdzie bulion oblepia makaron. Bez problemu znajdziemy też wersje pikantne i na słono. W Polsce najlepszy ramen, jak i inne japońskie jedzenie, możemy znaleźć w orientalnych restauracjach. Jedną z nich znajdziesz tutaj https://nabe.pl/pl/. W takich miejscach możemy być spokojni o nasze kulinarne doznania. Japońskie jedzenie jest bowiem przygotowywane wedle ściśle określonych zasad, dzięki czemu dania smakują niemal tak, jakbyśmy spożywali je w Japonii. W sieci możemy zawsze porównać lokale i wybrać te cieszące się najlepszą opinią. Wówczas do zakochania się w japońskim jedzeniu pozostanie nam tylko jeden krok. Spróbować nieznanego.

Redakcja

Specjaliści ds. Copywritingu. Chętnie dzielimy się wiedzą dotyczącą sfery kobiecej od zdrowia, urody, mody po życie rodzinne i miłość. Tworzymy unikalne treści, które zainteresują każdego czytelnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *