Home > KUCHNIA > Jak uzyskać idealnie gładką masę czekoladową?

Jak uzyskać idealnie gładką masę czekoladową?

Jedząc czekoladę, najczęściej nie zastanawiamy się, jaki był proces jej powstawania. Cieszymy się delikatną, idealnie gładką masą, która rozpuszcza się w ustach. Zanim jednak sięgniemy po kolejny kawałek, zwróćmy uwagę nie tylko na skład czekolady, ale również jej producenta. Dzięki temu będziemy w stanie dowiedzieć się, czym tak właściwie się delektujemy.

Produkcja czekolady krok po kroku

Wszystko zaczyna się od zbierania ziaren kakaowca, ale tym dzisiaj nie będziemy się zajmować. Przybywają one do Polski w wielkich workach, a cały proces produkcji czekolady rozpoczyna się od ich selekcji. Należy maszynowo albo ręcznie wybrać ziarna uszkodzone lub niedojrzałe. Te następnie przechodzą proces prażenia, łuskania i mielenia. To właśnie mielenie jest wstępną obróbką, dzięki której finalnie uzyskuje się gładką masę czekoladową.

Nierzadko tradycyjne mielenie nie wystarcza. Wtedy producenci stosują rozdrabniacz do czekolady z chłodnicą. To właśnie to urządzenie pozwala osiągnąć jeszcze mniejszy rozmiar cząsteczek ziarna. Rozdrabniacz walcowy obchodzi się z nimi idealnie. Ustawiając odpowiednią temperaturę, zgodnie z systemem obróbki ziarna: chłodzenie – rozgrzewanie – chłodzenie, nie traci się walorów odżywczych, smakowych ani zapachowych samej czekolady.

Pomocny jest też poziomy młyn kulowy, który dokładnie wygładza uzyskaną już miazgę kakaową i miesza ją z innymi składnikami, dzięki czemu powstaje jednolita masa. Młyn kulowy jest idealny przed ostatecznym zabiegiem, jakim jest konszowanie czekolady. Potem już tylko pozostaje przelać ją do właściwych foremek i produkt jest gotowy.

Czekolada, która trafia na nasze stoły

Czekolada, którą możemy raczyć się każdego dnia właśnie dzięki takiemu procesowi produkcyjnemu czekolady, jest wyrobem nie tylko smacznym, ale i łatwym do dalszej modyfikacji. Na pewno niejednokrotnie zauważyliście, że ma tendencję do twardnienia, kiedy schłodzimy ją w lodówce. Wystarczy wystawić ją na słońce, by szybko stopniała. Można modyfikować jej strukturę i stężenie oraz przywracać tę podstawową wielokrotnie.

To właśnie za to tak cenią ją cukiernicy. Zarówno ci, którzy pracują w wielkich halach produkcyjnych i korzystają z profesjonalnych maszyn, jak i ci, którzy tworzą prawdziwe cuda w domowym zaciszu czy lokalnej pracowni. Czy wiecie, dlaczego torty mają w swoim składzie najczęściej właśnie czekoladę? Bo to produkt, który można łatwo rozpuścić – wystarczy rozgrzać czekoladę w garnku, by powstał gęsty płyn, idealny do polania ciasta.

Nie da się też ukryć, że czekolada jest lubiana chyba przez wszystkich. Najczęściej doceniamy ją za smak, ale warto też zwrócić uwagę na jej cenne składniki odżywcze. Czekolada nie tylko poprawia nastrój i działa antydepresyjnie. Wzmacnia kości, buduje mięśnie, pozytywnie wpływa na układ trawienny. Jeśli wybierzemy czekoladę, której skład to minimum 70% miazgi kakaowej, to możemy być pewni, że jest dobrej jakości. Taką możemy zajadać się każdego dnia. To najczęściej czekolada gorzka, można ją spożywać w maksymalnej ilości 2 kostek dziennie.

Redakcja

Specjaliści ds. Copywritingu. Chętnie dzielimy się wiedzą dotyczącą sfery kobiecej od zdrowia, urody, mody po życie rodzinne i miłość. Tworzymy unikalne treści, które zainteresują każdego czytelnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

post